01

Jun

Babka Ziemniaczana - przepis, inaczej Kugiel lub Kartoflak

Kategoria:

Dziś tradycyjnie, rozpowszechniona między innymi na Kurpiach Babka Ziemniaczana, w tych rejonach znana bardziej jako Kugiel lub Rejbak. Wyczytałem na wikipedii, że jest to tradycyjne żydowskie danie. Danie to znane jest również w kuchni litewskiej.

Babka ziemniaczana już od dłuższego czasu chodzi mi po głowie, smażona na patelni smakuje bajecznie, musicie spróbować. W końcu udało mi się wybłagać kochaną żonkę aby spełniła moją zachciankę. W rodzinnych stronach mojej żony Babka Ziemniaczana funkcjonuje pod nazwą Kugiel, było z tego powodu parę śmiesznych sytuacji, szczególnie na początku, kiedy poznałem swoją ukochaną Teściową, która robi na prawdę rewelacyjnego Kugla :).

Dobra zaczynamy przyrządzać Kugla, znaczy Babkę Ziemniaczaną. To co będzie nam potrzebne to:

  • 3kg ziemniaków,
  • 2 x cebula,
  • pętko kiełbasy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3/4 kostki smalcu

1. Obieramy i myjemy ziemniaki

2. Kroimy w kostkę kiełbasę

a następnie cebulkę


4. Ścieramy ziemniaki, najlepiej w maszynie :) (szybko i przyjemnie) ale można też oldskulowo na tarce


5. Teraz bierzemy patelnię i na smalcu (3/4 kostki) smażymy kiełbaskę z cebulką

6. Do naczynia z startymi ziemniakami dodajemy całą zawartość z patelni (roztopiony smalec,smażona kiełbaska i cebula), sól i pieprz

7. Mieszamy, w między czasie bierzemy blaszkę i smarujemy smalcem jaki nam pozostał

8. Starte ziemniaki wymieszane z kiełbaską, cebulą wlewamy do formy blaszanej

9. Odpalamy piekarnik, ustawiamy na 180 stopni i zostawiamy na około 70-90min.

10. Stan naszego dania najlepiej jest sprawdzać przebijając wykałaczką do szaszłyków i sprawdzać czy jest mokra, jeśli jest mokra pieczemy dalej aż będzie sucha.

Smacznego!!!

Tagi: kartoflak kugiel babka ziemniaczana rejbak

Komentarze:

Mapa Strony Subskrybuj RSS Polityka prywatności

Copyright © 2012 - 2017 Smaki w kuchni